Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Met de fiets

Veel gestelde vragen fietsen

Welke faciliteiten komen er extra voor de fietser?
Veel gestelde vragen fietsen

Om het fietsen zoveel mogelijk te stimuleren, komen er extra fietsenstallingen. Deze vind je vooral aan de noordzijde van het azM. Maar ook nu hebben we al vele voorzieningen voor fietsers, zoals een uitgebreide fietsregeling, douches en ook kun je je fiets laten repareren; tijdens de reparatie kun je zelfs een leenfiets krijgen.

Waarom een beloning voor fietsen?

We willen medewerkers aansporen om in het hele jaar door meer met de fiets te komen. Dat belonen we dan ook. De fietsbeloning ontvang je als je op maandag tot en met vrijdag op de fiets naar je werk komt.  

Ik wil in aanmerking komen voor de fietsvergoeding. Hoe kan ik aantonen dat ik met de fiets ben?

Als je je fiets parkeert in de fietsenstalling check je in met je smartcard. Daarmee toon je aan dat je met de fiets bent gekomen.

Is het gebruik van de motorstalling ook gratis?

Het gebruik van de fietsenstalling en de motorstalling is gratis, dit geldt ook voor het stallen van scooters.

Blijft de fietsregeling bestaan?

De regelingen om fiscaal vriendelijk een fiets te kopen, blijft bestaan. Het kan wel zijn dat ze in de toekomst wordt aangepast.

 Wanneer is er weer e-bike actie?

Wil je eens proberen of een e-bike iets voor jou is? Dat kan, want Maastricht Bereikbaar stelt via het azM weer verschillende e-bikes ter beschikking. Dat doen we met de actie 'Ontdek de e-bike', een initiatief van Maastricht Bereikbaar. Zodra de actie van start gaat, lees je dat op deze website.  Uiteraard mag je ook privéritten maken. Wil je nu alvast meer weten? Kijk dan op http://www.maastrichtbereikbaar.nl/nl/fiets.

 

Waar kan ik mijn fiets parkeren?

Natuurlijk gewoon in de huidige fietsenstalling onder de parkeergarage en óók in de uitgebreide fietsenstalling onder het Noord-gebouw. De fietsenstalling in het Noordgebouw is voorzien van een stalling met twee stellingen bovenop elkaar, beschikt over 58 plaatsen voor het opladen van de elektrische fiets en heeft 75 kluisjes.Toegang tot de fietsenstalling krijg je uitsluitend met je smartcard.De fietsenstalling is beveiligd met camera's. De beveiliging zorgt er zo voor dat ook hier dag en nacht de veiligheid van medewerkers gegarandeerd is.

Wordt de fietsvergoeding verrekend met de regeling Cao a la Carte?

De cao a la carte is eigenlijk vervangen door de werkkostenregeling. Een werkgever kan 1,2% van de loonsom onbelast uitgeven aan vergoedingen en verstrekkingen, waaronder fietsen. Het azM benut dit bedrag volledig en laat dit ten gunste komen werknemers. Hierin zitten ook de kosten voor woon-werkverkeer, maar ook km’s bij dienstreizen. Buiten het reizen komen ook alle werk gerelateerde afdelingsuitjes/ eindejaarsgeschenken ten laste van de WKR.
Nu we er als werkgever voor kiezen om additioneel ook het gebruik van de fiets te belonen, zal ook deze vergoeding onder de WKR gebracht gaan worden. In fiscale termen spreken we van eindheffingsloon. We brengen het onder in de zogenaamde vrije ruimte van 1,2%. Bij het bereiken van de 1,2% op totaal azM-niveau draagt de werkgever een eindheffing af. Deze wordt niet afgewenteld op een individuele medewerker.

Waar kan ik douchen en wat zijn de regels?

Er zijn diverse plaatsen waar je gebruik kunt maken van een douche.  Deze douches vind je:
- in elke kleedruimte/lockerruimte voor medewerkers. Uiteraard zijn deze primair ten behoeve van het uniform-dragend personeel, echter ook overige medewerkers kunnen hier gebruik van maken. De kleedruimtes/lockerruimtes bevinden zich  op elk niveau op diverse plekken;

- in de Bestuurstoren en het Oxfordgebouw op niveau 0 en,

- bij de wachtaccommodaties op niveau 0 en niveau 4

De douches worden dagelijks gereinigd. Uiteraard verzoeken wij je om na gebruik de douche netjes achter te laten. Zeep, shampoo en een handdoek dien je zelf te verzorgen.

Waar kan ik me in de fietsenstalling registreren om mijn fietsbeloning te innen?

Kom je met de fiets van maandag tot en met vrijdag dan heb je recht op je fietsbeloning. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het nodig om je bij aankomst óf vertrek te registreren in de fietsenstalling. Gebruik hiervoor je smartcard en scan deze bij één van de smartcardreaders: óf bij de ingang óf de uitgang van de fietsenstalling.

 

 

Sluit de enquête